w domu, to musi coś zjeść, prawda?
W chorobie obiady muszą być szybkie i pożywne, by dawały siłę i nie męczyły podczas przygotowania.
Krem z pora, ziemniaków i gruszki |
Wczoraj ugotowałam krem, w którym czułam gruszką, coś obłędnego! Koniecznie
z pokrojonymi migdałami! W ogóle ostatnio się zakochałam zupełnie w Jadłonomii.
Po kremie, zjedliśmy perskie curry z krewetkami, któremu nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Szybkie, pyszne, sycące. Przyprawę za'atar zastąpiłam oregano i tymiankiem.
KREM ZIEMNIACZANY Z POREM I GRUSZKĄ
3 pory z długimi białymi częściami
4 średniej wielkości mączyste ziemniaki
2 dojrzałe gruszki, obrane i pokrojone w kostkę
około 2 l bulionu warzywnego
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
delikatny olej do smażenia
do podania grzanki, prażone migdały lub łyżka ulubionej delikatnej kaszy
- Białe części pora pokroić w talarki. Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oleju i dodać porowe talarki, dusić na małym ogniu do czasu, aż por zacznie robić się miękki i szklisty. Wtedy dodać gruszkę i dusić wszystko razem przez kolejnych kilka minut.
- Kiedy gruszka zacznie się rozpadać dodać ziemniaki, wszystko dokładnie wymieszać i wlać gorący bulion. Gotować na małym ogniu ok 40 minut.
- Ugotowane w bulionie warzywa zmiksować ręcznym blenderem, doprawić odrobiną gałki oraz solą i pieprzem do smaku. Podawać skropione dobrym olejem i z ulubionymi dodatkami.
A dziś zrobiłam pęczak z pieczoną dynią i papryką. Upiekłam dyńki więcej, bo potrzebuję puree na jutrzejsze śniadanie. Trzeba powoli zabrać się za zapasy puree na zimę,
żebym miała wkład do ciasta dyniowego, tart i czego jeszcze mi się zachce w grudniu-styczniu.
PĘCZAK Z PIECZONĄ DYNIĄ I PAPRYKĄ
500 - 700 g dyni ze skorupą
3 czerwone papryki, przekrojone na pół i wypestkowane
ćwierć łyżeczki papryki chili
ząbek czosnku
kilka łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
garść orzechów laskowych
oliwa
sól i pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć dynię i piec 15 minut, po tym czasie ułożyć obok papryki
- i piec kolejne 20 minut.
- W tym czasie kaszę pęczak ugotować w dwóch szklankach osolonej wody
- z łyżką oliwy, zielem angielskim i liściem laurowym.
- Upieczone warzywa wyjąć, dynię obrać i pokroić w kostkę, paprykę też
- (ja nie obierałam)
- Pęczak połączyć z upieczonymi warzywami, dodać przyprawy i dwie łyżki oliwy z oliwek. Jeść posypane pietruszką i orzechami. Na zimno tez obłędne obłędne!
Pęczak z pieczoną dynią i papryką |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz