niedziela, 13 września 2015

Pasta fresca z rukolą i suszonymi pomidorami

Mamy kilka takich obiadów, które musimy zrobić bardzo szybko, w biegu, bo albo mamy spotkanie z kimś wczesnym wieczorem, albo seans w kinie...no czasem się baaaardzo spieszymy z obiadem. I wtedy zamiast 30-40 minut na obiad, mamy tylko 15-20.

To jeden z tych obiadów. Uwielbiamy go. Tak naprawdę to 2 razy w miesiącu szukamy trochę pretekstów, by go zrobić. No bo kto z Was uwierzy, że dziś, w niedzielę, którą spędzaliśmy w domu, nie było czasu na obiad? :)

W tym daniu jest wszystko, co kocham: świeży makaron, suszone pomidory, rukola, czosnek i oliwa.

No i przygotowanie trwa 15 minut. Od rozpoczęcia przygotowań do jedzenia, serio.



 PASTA FRESCA Z RUKOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

1 opakowanie świeżego makaronu (250 g)
2 szklanki rukoli
9 suszonych pomidorów
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek 
sól


Zagotuj wodę w większym garnku, na makaron.

Do rondelka wlewasz oliwę, nie żałuj sobie, 1/3 szklanki na pewno. Nie czekaj, aż się bardzo rozgrzeje, już po chwili dodaj posiekany czosnek, po 2 minutach pokrojone na mniejsze kawałki pomidory. Możesz trochę posolić. Po kilku minutach dorzuć rukolę, pomieszaj, żeby zmniejszyła objętość, przykryj, wyłącz gaz.

Makaron gotuj w osolonej wodzie 3 minuty, odcedź, wrzuć ponownie do garnka, dodaj zawartość rondla, wymieszaj, na talerz, dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu i jedz. I mrucz z zadowolenia.




To moje makaronowe top 3. Nie chodzi tylko o szybkie przygotowanie i brak potrzeby jakichkolwiek umiejętności kulinarnych. Ten makaron jest naprawdę pyszny!


Miłego tygodnia!


ps. Makaron jest dostępny w dyskoncie na L., w lodówkach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz